Humor is iets persoonlijks en naar mijn ervaring cultuur bepaald. Het kan deuren tot de ziel openen. Ook bij mensen met dementie.
Gouden deur naar je onderbewuste
Ik keek deze week naar Grayson Perry, een van de gasten van de VPRO serie Wintergasten, die zo treffend zei “Volgens mij is humor is één van de meest diepzinnige kanten van het mens-zijn. Want iedereen heeft gevoel voor humor. “
“Humor is een gouden deur naar je onderbewuste.
We kunnen niet veinzen waar we om moeten lachen.”
Mijn moeder heeft Lewy Body dementie, maar is haar gevoel voor humor nog niet verloren. Toen wij haar met kerst opzochten, moest zij met name lachen om haar eigen grapjes.
Taal kwijt
Haar taal is ze aan het kwijtraken, want ze gebruikt soms woorden die iets anders betekenen. Zoals die keer dat ze snel naar de wc moest, waarbij ze aangaf dat ze ‘griep’ had, maar het niet kwijt kon!
Lezen van lichaamstaal
Ook ik probeer zo goed en zo kwaad te antwoorden als we in gesprek zijn. En hopen dat ik de intentie goed heb begrepen. Dus ofwel positief meepraten of juist iets tegen te spreken. En o wee, als ik het niet goed heb gehoord, want dan corrigeert ze me wel.
“Piet begrijpt dat niet hoor”. Ze leest namelijk heel goed wenkbrauwen of lichaamstaal.
Ik vermoed dat daarom Cliniclowns zo’n succes zijn bij mensen met dementie. Die benaderen mensen waar ze zijn. Dus behoedzaam, voorzichtig kopiëren ze hun bewegingen en komen zo in dezelfde ‘flow’ als de bewoners. En dàn maken ze een grapje met de mensen. Omdat ze weten waar ze dan zijn. Prachtig.
Niet zo serieus nemen
Waarmee ik maar wil beargumenteren, dat kunst en humor ons nog veel kan leren over omgaan met mensen met dementie. We zouden vaker gewoon moeten lachen en het allemaal niet zo serieus nemen. Dat doen mensen met dementie ook niet.
En zien lachen, doet lachen! Probeer maar eens.
Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.