Vandaag een gastblog over op tijd (vooruit) denken over verhuizen, door mijn gewaardeerde regiopartner Iris van Duijnhoven. Iris is werkzaam als verbindingscoach dagbeleving en verpleegkundige in de ouderenzorg in Brabant.
Verhuizen, als je net te maken krijgt met dementie, is geen onderwerp waar je veel mee bezig bent. Toch komt er voor veel mensen een punt waarop thuis wonen niet meer haalbaar is. Dan moet je gaan kijken naar een alternatief. Een moeilijk moment die we het liefst uitstellen. Toch is het belangrijk om al vroeg te kijken wat een passende plek zou zijn.
Lange wachtlijsten
In Nederland hebben alle verpleeghuizen, zorgboerderijen, zorgvilla’s, etc. lange wachtlijsten. Daarom is het heel belangrijk om vroeg in het proces te kijken welke woonvorm bij je naaste past, en als het kan, is het heel mooi om diegene met dementie hierbij te betrekken.
Meestal informatie via website of casemanager
Nu is het zo dat je meestal via een website en in gesprek met de casemanager informatie krijgt over een woonvorm en je op deze manier ergens inschrijft. Dat zou niet de manier moeten zijn. Degene met dementie gaat dan ergens wonen waar je vooraf niet hebt kunnen kijken en de sfeer niet hebt kunnen voelen. Maar het wordt wel de plek waar een dierbaar persoon gaat wonen.
Mijn advies: ga sfeer proeven!
Daarom is mijn advies: Ga kijken! Bel een organisatie op en vraag of je mag komen kijken en stel vragen over de visie en het beleid. Zodat je goed kunt overwegen of het bij je past. En mijn advies aan organisaties is: zorg dat je maandelijkse rondleidingen organiseert, zodat mensen de kans krijgen om de sfeer te voelen.
Goede tweede keuze voor Theo
Zo ook Theo, hij gaat al ruim een jaar naar de dagbeleving van een zorgboerderij. Volgens zijn zoon zou dat de plek zijn waar Theo het beste past als thuis wonen niet meer mogelijk is. Toen thuis wonen steeds moeilijker werd en er nog geen zicht was op een woonplek bij de zorgboerderij die hun voorkeur had, zijn zij verder gaan kijken. Niet alleen via een website of een casemanager, zij zijn fysiek wezen kijken op meerdere plekken en hebben daardoor een goede, tweede, keuze kunnen maken.
Theo’s Kippenfarm
Theo is een buitenmens, altijd al geweest. Hij heeft gewerkt bij hoveniersbedrijven. Na zijn pensioen is Theo veel gaan fietsen. In zijn woonplaats Mierlo had Theo een volkstuin waar hij met veel liefde heen ging. Daarnaast ging hij vaak wandelen met Max, de hond van zijn zoon. De volkstuin heeft hij niet meer, die kon hij niet meer onderhouden door zijn dementie. Maar op de dagbeleving heeft hij een nieuw project: de kippen. Met veel liefde en toewijding verzorgt Theo daar dagelijks de kippen. Een paar weken geleden is het kippenhok omgetoverd tot Theo’s Kippenfarm.
Gesloten deuren zijn verboden
Als je Theo goed kent, weet je dat hij geen man is voor een regulier verpleeghuis.
Hij past niet achter gesloten deuren en moet naar buiten kunnen wanneer hij wil.
Van binnen zitten wordt Theo ongelukkig. Sinds de Wet Zorg en Dwang er is zijn gesloten deuren in Nederland verboden. Toch is dit nog steeds de basis voor veel verpleeghuizen. Laten we hier kritisch naar blijven kijken. Voor de meeste mensen met dementie zijn gesloten deuren niet nodig. Zij voelen zich opgesloten en worden daar opstandig en ongelukkig van. Wat zou jij doen als je opgesloten zit en niet weet wanneer je naar buiten mag?
Toch plek op zorgboerderij
Gelukkig is er voor Theo uiteindelijk toch plek op de zorgboerderij en gaat hij binnenkort verhuizen. Als hij op de zorgboerderij woont kan hij nog jaren voor zijn geliefde kippen zorgen.
Precies dat gevoel ‘van betekenis zijn’, ‘trots zijn’ en ‘vrijheid ervaren’ is hetgeen wat we in mijn ogen nooit van iemand af mogen pakken!
Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.