Blog. Lente! Ga buiten bewegen

Het is soms nog een beetje koud, maar wat heerlijk; we kunnen weer naar buiten! Bewegen is cruciaal.

Aansporen tot bewegen

Juist ook voor mensen met dementie. Ik geloof dat er te weinig bewogen wordt. Voor onszelf is het al een uitdaging om voldoende te bewegen en zo gezond te blijven. Maar mensen met dementie, doordat ze zelf niet aanzetten tot actie (dat ‘kunnen’ ze niet meer, omdat hersenlevel 3 en 4 minder goed werken). Dus moeten we ze aansporen en verleiden. Eenmaal buiten genieten ze van alle geuren en kleuren. 

Tijd voor vrij maken

Vanaf het begin vind ik het al belangrijk dat mijn moeder regelmatig buiten komt. Helaas werd er aan het begin belooft dat er voldoende vrijwilligers zouden zijn, die met haar naar buiten zouden gaan. Dat werd niet waargemaakt. Toen hebben we een tijdje nog onze Saar aan Huis aangehouden, tot corona kwam.

Maar gelukkig is er nu overlap in de roosters, waardoor huiskamermoeders met haar naar buiten kunnen. En ja, dat gaat misschien soms wat wankel, maar zoals het in CarenZorgt staat ..

“ … we hebben de rolstoel niet nodig gehad! ”.

Mijn moeder loopt nog elke dag geheel zelfstandig. En ...het rode jasje is een favoriet van haar ;). Ben je nou toch bang dat je vader of moeder valt, bekijk dan eens naar de nieuwe Wolky heupairbag.

public.jpeg

Wetenschappelijk onderzoek naar bewegingsvraag

Mooi vind ik ook dat Esther Homan, student Biomedische Wetenschappen onderzoek doet en mensen met dementie zelf vraagt welke bewegingsactiviteiten ze graag doen (invullen kan nog – hierbij haar vragenlijst). Want anders verzinnen wij iets, maar misschien wil iemand wel gewoon badminton spelen in plaats van wandelen. Zie dit prachtige filmpje van Mem, die frontotemporale dementie heeft.

Positieve effecten

Maar dat het zoveel meer oplevert dat een frisse neus, daar ben ik van overtuigd. Mijn moeder sliep daarna een hele nacht door. Iets dat niet vaak voorkomt.  

Als iemand dus onrustig is overdag, zet eens een stap naar buiten! Ga de natuur in. Een klein rondje park is vaak al voldoende (prikkels).


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.