De diagnose dementie
Wat nu?
Stap 1 Laat de huisarts een kleine test afnemen in de thuissituatie;
Vaak kan de huisarts al een eerste geheugentest (de MMSE) afnemen (ca. 15 min), deze is gericht op geheugen, oriëntatie en taal. Aan de hand van de test en de gesprekken die de huisarts voert met je vader of moeder, kinderen en/of partner kan de huisarts al een diagnose stellen.
Als de huisarts twijfelt over de vorm van de dementie of de situatie meer specialisatie vraagt kan de huisarts een doorverwijzing maken naar de geriater in het ziekenhuis. Maar dat hoef je niet te doen. In uitzonderlijke situaties waarbij psychiatrische problematiek een rol speelt kan de GGZ in betrokken worden. Dit verschilt per regio. Want bij de ouders van de oprichtster (in Drenthe) was het juist de GGZ die de uitgebreide testen deed.
Hier legt Dementie.nl de verschillen uit.
Stap 2 Uitgebreid testen op dementie:
De huisarts kan dus een doorverwijzing maken naar de geriater. Dit kan op verzoek van jullie of op het verzoek van de huisarts. De geriater zal aanvullend onderzoek doen, dit is in de vorm van een gesprek en testen. De uitgebreide testen zijn gericht op concentratievermogen, reactiesnelheid, werktempo, geheugen, leren, taal, planning en ruimtelijk inzicht. In sommige gevallen wordt er een MRI scan gemaakt om een goed beeld van de hersenen te krijgen.
De uitgebreide testen zijn vaak behoorlijk frusterend, omdat de onmacht boven komt. De uitslag 'dementie' komt dan een kleine 3 weken later (tijdens een persoonlijk gesprek). Je kunt soms een aanvullend hersenonderzoek in het ziekenhuis doen (zoals hierboven beschreven), maar dat hoeft niet; je kunt ook zeggen: het is wat het is. In de regio Haarlem is de Wijkgerichte Zorg het aanspreekpunt.
Stap 3 Diagnose ‘dementie’ geeft altijd recht op een casemanager;
De casemanager (of ouderen verpleegkundige) is de centrale figuur wat betreft alle zorggerelateerde zaken, maar kan ook emotionele ondersteuning bieden.
In de regio Haarlem is het centrale informatiepunt Kcoetz Wijkgerichte Zorg opgezet. Samenwerking tussen de huisartsen en de (wijk)verpleegkundige ouderenzorg van de grote thuiszorginstellingen, zoals o.a. Kennemerhart, Zorgbalans, Viva Zorggroep en Buurtzorg. Zij coördineren en stemmen de zorg op elkaar af. Wanneer de huisarts en ouderen verpleegkundige vragen of twijfels hebben over de situatie bij jullie ouders, schakelen zij experts in. Deze experts zitten in het Interventie- en Expertteam (IET).
Het team Kcoetz Wijkgerichte Zorg (voor thuiswonende ouderen) in Zuid Kennemerland is per telefoon en per email bereikbaar. En hun website geeft mooie video-uitleg.
In de regio Laarbeek is dit nog niet centraal geregeld. Je kunt hiervoor bij verschillende zorgorganisaties terecht zoals Brabantzorg, Pantein, Zorgboog en Savant.
De huisarts en casemanager zijn dus jullie eerste aanspreekpunt. Zij zullen samen met jullie het pad van de dementie bewandelen en ondersteuning bieden waar nodig. Daarbij kunnen andere disciplines ingezet worden.