Blog 13. Het begin bij de moeder van Sophie

Ik vind het heel dapper dat Sophie bereid is ook haar verhaal van haar moeder te delen op dit platform. Ik heb haar na een Alzheimer Café leren kennen (lang nagekletst, veel herkenning en we bleken zelfs bij elkaar in de wijk te wonen :). 

 Sophie is niet haar echte naam, ze wil liever anoniem blijven. Dat respecteer ik uiteraard. Haar verhaal over haar moeder van 84 jaar met haar vader van 83 jaar die nog thuiswonen is er niet minder om. Sophie’s verhaal zal ik verder in de ik-vorm vertellen. 

Sophie vertelt: er is iets aan de hand

Eigenlijk was er áltijd wel iets aan de hand met mijn moeder, een nieuwe heup, een hersentumor en andere kwalen. Ik weet niet anders of er gaat zorg uit naar mijn moeder.

Nu waarschijnlijk alweer 5 jaar geleden moest ze aan haar hart geopereerd worden, dat werd een operatie van 7 uur. En eigenlijk vanaf dat moment zag je dat het geheugen van mijn moeder fors achteruitging. Na de narcose kwam ze eruit met een delier. Dat was al bijna standaard na een operatie bij haar.  

Kantelpunt was zware hartoperatie

Mijn vader gaf aan dat 6 weken ziekenhuisverblijf en de zware hartoperatie er dit keer wel echt hadden ingehakt, ook conditioneel natuurlijk. Ze verzette geen stap meer. Ze werd veel emotioneler en ging anders in het leven te staan. En misschien een detail, maar tot dat moment kleurde ze nog haar haar, maar daarna niet meer. Achteraf gezien lijkt dit toch wel het kantelpunt geweest te zijn. 

Photo by Damir Bosnjak on Unsplash. Deze foto is fictief.

Photo by Damir Bosnjak on Unsplash. Deze foto is fictief.

Allemaal merkten we de verandering

Mijn twee zussen, ik ben de jongste, merkten ook de verandering. Tachtig worden was ook een emotioneel ding voor haar in de trant van “nu ben ik echt oud” en misschien was er zelf ook het besef dat ze vergeetachtig werd. Eigenlijk al héél lang ging ze vragen herhalen, maar dat viel uiteraard niet zo op als nu. 

Continue dezelfde vragen 

Drie jaar geleden, toen er bij ons thuis iets aan de hand was met de kinderen, stelde mijn moeder cóntinue dezelfde vragen. Dat vond ik op een gegeven moment heel erg vervelend, zeker toen de situatie zich herstelde, maar mijn moeder bleef hangen in die slechte berichtgeving. Het had dus blijkbaar heel erg veel impact op haar gehad. Eigenlijk was dat ook een eerste signaal 

 “Ze voelde wel dat het heftig en tamelijk complex was, wilde haar medeleven tonen, maar ze kwam niet verder dan diezelfde vragen.”  

Op een gegeven moment is het eruit gesleten. 

Omdraaiing van de rollen

Uiteindelijk draaien de (zorg)rollen of de bezorgdheid zich om. Dat is het moment dat je je meer gaat verdiepen in dementie en er meer bemoeienis komt. Mijn zoektocht was gestart.

Lees in blog 14 hoe die zoektocht van Sophie met vallen en opstaan verliep.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.