De officiële diagnose ‘dementie’ geeft recht op ondersteuning door een ouderencoach. Mijn moeder staat technisch gezien in de boeken als ‘oudere met dementie’. De testen daarvoor zijn thuis gedaan door de ouderencoach en zo heeft ze een ZZP indicatie gekregen. En op deze manier is er ook budget voor de dagbesteding.
Drie jaar geleden na de val met haar heup en de verwardheid was ze al bij een geriater in het ziekenhuis. Daar zijn toen wat testjes gedaan en scoorde ze ook al op beginnende dementie. Maar destijds is dat door onze ouders niet met ons kinderen gedeeld, omdat zij die hele diagnose heeft verworpen. En ze liet mijn vader waarschijnlijk beloven het er niet over te hebben met ons.
Als dochter afstemmen met de ouderencoach
Toen mijn zus een half jaar geleden op eigen initiatief contact legde met de ouderencoach (na overleg met de andere zussen) was er geen terughoudendheid om informatie te delen. Het huidig contact na de officiële diagnose gaat via mij, omdat ik mij als eerste contactpersoon heb laten opvoeren. Dat is trouwens geheel met medeweten van mijn vader.
Samen de situatie voorzichtig sturen
Ik stem altijd af met mijn vader en ik merk dat de ouderencoach mij nu ook telefonisch opzoekt om dingen af te stemmen.
Ze merkt wel dat ze mij makkelijk kan gebruiken… en ik haar. Om de situatie bij mijn ouders een beetje te sturen.
Een goed voorbeeld is het eerste gesprek bij de ouderencoach. Mijn vader en ik hadden dat goed voorbesproken. Hij had een aantal duidelijke grenzen aangegeven, zoals niet mijn moeder erbij betrekken.
Toen ik de vraag stelde of er nog meer dingen waren waar mijn moeder naartoe kon qua dagbesteding, haakte mijn vader daarop in dat het elke week toch echt een struggle was om haar überhaupt 1 dag naar de dagopvang te laten gaan. Vervolgens gaf de ouderencoach aan dat dat komt, omdat het ook maar 1 moment in de week is. Haar ervaring is dat als het op basis van 2 of drie keer in de week is, er een ritme inzit met een hogere frequentie en dat je zult zien, dat de cliënt daar beter in gedijt. Toen dacht ik: O, het gesprek neemt een andere wending! En zij had natuurlijk zoiets van; nu even doorpakken.
Mijn vader moet ook voor jezelf zorgen
Ik denk dat dit kon, omdat ik op dat moment al veel gesprekken met mijn vader had gevoerd, er was vertrouwen. En hij hoorde elke week van mij:
“Je moet voor jezelf zorgen, je hebt die ontspanning ook nodig. Denk aan een tweede dag, dat zal jou ook lucht geven.”
Besluit genomen: dag twee dagbesteding
Zodoende konden wij met elkaar doorpakken en is het besluit gekomen dat zij op de wachtlijst kwam voor dag twee bij de dagopvang. Uiteraard kwam ik wel thuis dat ik dacht; “Ohh, jeetje, spannend eigenlijk, dat voel ik ook. Maar ik had wel zoiets, mijn vader was er vól bij.” Hij zit er heel dubbel in als echtgenoot, maar ik denk dat hij ook wel opgelucht is. En zo is ze nu een tweede dag naar de dagopvang. Het zal zo nog wel een paar maanden duren, maar ik denk dat dit nieuwe dagritme haar goed gaat doen. En zo hebben we al echt veel stappen gezet in een tijdsbestek van een half jaar.
Lees volgende week verder hoe het haar moeder bevalt op de dagopvang.
Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.
Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor meer informatie over een belangrijk kruispunt:
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.