Blog 20. Advies van een dochter

Voor haar verjaardag gaan we naar het museum van de 20ste eeuw in Hoorn. Dat is voor haar thuiskomen. Dan ziet ze gewoon de bijkeuken van haar moeder! Ik heb op jouw platform gezien, dat er aardig wat uitjes mogelijkheden zijn, óók met dementie. Alleen je moet het even weten.

Al is het wel zo, ze kan echt heel weinig hebben. Na drie uurtjes inspanning, ligt ze al te slapen. We gaan met het gehele gezin voor haar verjaardag uit eten. Dat wordt voor haar natuurlijk topsport. Eén op één is ze het scherpst.  

Niet dom 

We weten dat iemand met dementie niet dom is, alleen het functioneren van de hersenen degradeert, maar in de basis hebben ze echt nog wel het vermogen om dingen te begrijpen.

Net zoals mijn moeder zich bewust zich is van wat er gebeurt. Daarom zegt ze zo nadrukkelijk dat ze het zo fijn heeft met mijn vader, dat ze beste maatjes van elkaar zijn. Het is een soort overlevingsstrategie. “Het is echt een heel aparte ‘aandoening’”  …  HA HA, nu zeg ik al hetzelfde wat mijn moeder steeds zegt! 

regie-op-dementie.jpg

Mijn advies van aanpak

Kinderen moeten wel een lange adem hebben. Mijn advies voor anderen die in dezelfde situatie komen; wees niet ongeduldig. Je kunt eenvoudigweg niets forceren. Je kunt wel iets bereiken door tijd en aandacht eraan te geven. Net als IKEA “Aandacht maakt alles mooier”. 

Geduld en aandacht

En dat betekent geduld hebben. Wat ik achteraf kan concluderen wat heeft gewerkt is, zorg dat je ‘connected’ bent. Neem steeds de tijd voor een gesprekje, met bijvoorbeeld een wekelijkse frequentie.

Doordat ik mijn vader echt kon ‘horen’, ontstond er steeds meer vertrouwen.

Pas dan ontstaat de mogelijkheid om te handelen, zoals toen het tijd was dat mijn moeder naar de dagopvang zou gaan.  

 Als je namelijk te maken hebt met nog een andere oudere, die nog volledig ‘bij’ is, heeft die het uiteindelijk voor het zeggen. Want dat heb je niet als kind. Dus dat moet je het aanpakken met veel geduld en aandacht. Maar dan kon ook nog bij ons. En het heeft gewerkt. 

Lees volgende week hoe de ouderencoach haar rol als ‘boe-man’ op zich neemt.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.