Blog 21. Verschillende rollen innemen

Wat de ouderencoach op enig moment zei; “Alles wordt op dit moment natuurlijk wel met fluwelen handschoentjes naar je moeder toe gebracht”. En ik ga daar ook nog aardig in mee, onder het motto ‘mijn vader heeft de regie’. Maar dat is aan het veranderen bij mij. 

Woord ‘dementie’ gaan gebruiken

Ze gaf toen aan “Je moeder gaat binnenkort voor de tweede dag, maar hoe gaan we dit brengen? Er zijn twee punten, die tweede dag, maar moet dat woord er ook niet eens uit…. het is ‘dementie’!”. Want daar zit ook een stukje acceptatie. Zij kan nu gepermitteerd in de contramine gaan, want …er is toch niks aan de hand! 

De ouderencoach zei toen;

“Op een gegeven ogenblik is de tijd wel voorbij, dat je je laat leiden
door de persoon met dementie.”

En daarin wil zij haar wel iets forceren (de badguy spelen). Mijn vader houdt dat vooralsnog tegen, maar ikzelf neig steeds meer naar de kant van de coach. We moeten gebruik maken van- en vertrouwen op haar kennis en expertise. En dus ook haar toelaten het gesprek te voeren met mijn moeder en vader. En daarin het woord dementie laten vallen. 

regie-op-dementie.jpg

Mensen aanvoelen 

Mijn moeder vindt de ouderencoach niet leuk en ziet haar liever gaan dan binnenkomen bij hun thuis. De ouderencoach heeft destijds met oprechte aandacht voor mijn moeder geheugen testjes afgenomen. Voor mijn moeder confronterend en bedreigend. Dat stond ook in dat boek ‘De dag door met dementie’ van Anneke van der Plaats of één van die andere boeken. Als iets gebeurt dat veel impact heeft, is dat beeld/die persoon met die gebeurtenis bepalend voor het gevoel en vervolgens houding van de persoon met dementie. Komt niet meer goed!

Ik heb het idee dat dat het geval is tussen mijn moeder en de coach. Mijn moeder is geschrokken. Ze voélt of ze klikt met iemand. De begeleidster in de dagopvang, die is wel helemaal oké, dat is veilig. Ik hoor van mijn vader dat zij de juiste toon in haar stem heeft en de juiste snaar weet te raken bij mijn moeder. 

Ik geloof ook dat mijn moeder gewoon meer aanneemt van de huisarts, dan van de ouderencoach. Zij had namelijk eerst een andere rol binnen de praktijk. Deze ouderencoach rol, accepteert mijn moeder niet. Bijna logisch gezien de testjes en zo. 

Rol als Boe-man

Ik heb mijn vader wel geadviseerd om de coach het gesprek te laten doen over de tweede dag. Dan is zij de boe-man en kan mijn vader altijd daarnaar verwijzen. Hoewel, tja helaas is mijn moeder dat alweer vergeten. En vanuit haar kracht in behouden van haar autonomie ontstaan er al weer snel discussies tussen mijn vader en moeder. Het blijft zo lastig.

Maar dan heb ik wel heel veel stappen gezet in een half jaar. Goed he. Toen je mij net leerde kennen, was ik heel erg aan het wikken en wegen wat te doen. Dat mijn vader in de lead moest blijven. Maar dat is hij ook gebleven. 

Lees volgende week hoe Sophie zich écht realiseert dat haar moeder haar gedrag niet kan helpen.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.