Ze weert alle sociale contacten. Vrijwel alleen de dochters komen langs. Voor het bezoek dat langskomt moet mijn vader heel erg zijn best doen om dit gerealiseerd te krijgen. Mijn moeder ziet om tegen het bezoek: de inspanning die het van haar vergt. Ook toont ze minder compassie naar de mensen en bagatelliseert de vriendschap. Ook hij vereenzaamt. Hun wereld wordt heel klein. Dus ik keek er erg naar uit dat ze naar de tweede dag dagopvang ging. Goed voor mijn moeder en voor mijn vader voor de broodnodige tijd en ruimte om zonder beperking op vrienden en kennissen te kunnen afstappen en vrijuit te kunnen spreken.
Mildere houding aannemen
Ik merk dat mijn eigen houding naar mijn moeder nu echt milder wordt. Want ik had nog wel eens de neiging tegen haar in te gaan.
Ze heeft een krachtige persoonlijkheid en die laat ze nog van tijd tot tijd zien, maar nu denk ik, ze is echt aan het dementeren. Ze kan het niet helpen.
Iemand met dementie vervalt in steeds dezelfde onderwerpen. Het gaat vaak over het begin van haar huwelijk en dan worden maar steeds dezelfde dingen opgerakeld, die ze toen niet leuk vond. Ze bekijkt het volledig eenzijdig. Negatief.
Dat wilde ik vroeger nog wel eens bediscussieren, maar dat laat ik nu varen. Mijn vader dacht aan Alzheimer. Want ook haar mobiliteit en haar motoriek neemt af. En haar interesse in andere mensen neemt sterk af (haar empathisch vermogen). Niet naar haar kinderen, die is nog heel sterk. Haar hele leven draaide tenslotte om haar dochters. Die zit er wel goed in getatoeërd. Maar naar vrienden en buren verandert de houding.
Steun online & fysiek
Ik heb veel aan jouw platform gehad door verder te klikken naar b.v. het Alzheimer café, het boek gelezen over dementie of de video bekeken hoe een woongelegenheid in Brabant eruit ziet. En natuurlijk veel erover praten met mijn man, mijn zussen en een geïnteresseerde collega op het werk, die hetzelfde heeft met zijn ouder. Het is gewoon zo herkenbaar allemaal!
Zwaar proces
Ik wil nog opmerken dat het een zwaar proces is voor iedereen. Tweemaal keer per week strijd tussen mijn ouders op dagen dat mijn moeder naar de dagopvang te gaat. Worstelend met de situatie. Al voor de kerst is gevraagd om een afspraak met meer specialisten over inzicht te krijgen en advies te ontvangen over het vervolg van de ziekte en mogelijke vervolgstappen, zoals verhuizen op termijn. Deze is er begin februari nog steeds niet!
Dit was voorlopig de laatste blog van Sophie.
Discrepantie gewenste zorg en beschikbaarheid
Sophie verzucht tot slot dat ze vindt dat er een grote discrepantie is tussen het aanbod van de professionele zorg, de beschikbaarheid ervan op het moment dat de hulpbehoeften het echt nodig hebben (wachtlijsten!) en hoe de ziekte zich ontwikkelt. Moeten thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers soms vroegtijdig anticiperen op de ziekte? Kortom: eigenlijk moet je voordat je dement word, al van alles regelen en in gang zetten 🧐?! Het lijkt soms de omgekeerde wereld.
Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.
Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.