Vandaag een gastblog over een redelijk onbekend onderwerp: aupairzorg. Terwijl er in Nederland toch diverse organisatie’s actief zijn op dit gebied. Zoals al ruim 10 jaar de organisatie Uw ZorgCompaan met een cliënttevredenheidscijfer van een 8,0. Lees of het ook iets voor jouw vader of moeder kan zijn.
In je eigen huis blijven wonen
Uw ZorgCompaan geeft senioren, cliënten met diverse zorgvragen en chronisch zieke mensen door middel van aupairzorg de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. De zorgaupair woont namelijk bij u of uw naaste in huis.
Aanvulling op thuiszorg
De aupairzorg via Uw ZorgCompaan biedt een aanvulling op reguliere zorg zoals de mantelzorg en thuiszorg. Het is een alternatief voor mensen die niet naar het verpleeg- of verzorgingshuis willen, waar de thuiszorg niet de gewenste zorgmomenten kan invullen of wanneer er min of meer permanent toezicht gewenst is, zoals bij mensen met beginnende dementie.
Zorg bij dementie
Uw ZorgCompaan ondersteunt ook wanneer een naaste bij de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie overdag of ´s nachts niet meer alleen kan zijn of wanneer het dag- en nachtritme zijn verwisseld. Met de zorg bij dementie is er op ieder moment professionele hulp en begeleiding aanwezig en komt er zoveel mogelijk rust terug gedurende de nacht. Dit is niet alleen voor de zorgvrager, maar ook voor de naaste familieleden vaak een opluchting.
“Iemand in de nabijheid is fijn.” Familie van O.
Afhankelijk van de specifieke zorgvraag bestaan de werkzaamheden van de zorgaupair uit persoonlijke verzorging en individuele begeleiding. Daarbij wordt zoveel mogelijk invulling gegeven aan het ritme en gewoonten van de cliënt. Als de situatie het vraagt en toelaat begeleidt de zorgaupair de cliënt bij activiteiten die aansluiten bij zijn of haar interesses. Naast de zorgverlening doet de zorgaupair boodschappen en bereidt hij/zij maaltijden. Ook doet hij/zij lichte huishoudelijke werkzaamheden die met name gericht zijn op de hygiëne en de veiligheid.
Hoe werkt aupairzorg bij Uw ZorgCompaan
Uw ZorgCompaan start met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit huisbezoek wordt samen met de cliënt en familie wensen, behoeften en de zorgvraag in kaart gebracht. Ook kijken wij samen of aupairzorg een goede oplossing biedt. Past aupairzorg bij u? Dan plannen wij een vervolggesprek. Onze zorgconsulent stelt tijdens dit gesprek uw zorg- en cliëntprofiel op. Zo kunnen wij garanderen dat wij de afgesproken dienstverlening invullen met de juiste zorgaupair.
Aupairzorg van Uw ZorgCompaan wordt in principe door een vast zorgteam van maximaal twee of maximaal drie zorgaupairs verleend die elkaar periodiek afwisselen. Afhankelijk van de specifieke zorgvraag en omstandigheden blijft de zorgaupair minimaal vier weken tot maximaal acht weken. Met deze werkwijze zijn de wisselingen beperkt en is de continuïteit en kwaliteit van zorg beoogd.
De achtergrond van een zorgaupair
Uw ZorgCompaan werkt met buitenlandse zorgaupairs. Het merendeel van onze zorgaupairs kan in het Engels of Duits communiceren. Daarnaast beschikken wij over meerdere zorgaupairs die functioneel in het Nederlands kunnen communiceren.
De meeste zorgaupairs hebben een zorgdiploma of hebben de nodige praktijkervaring. De zorgaupairs worden zorgvuldig geselecteerd, gescreend en op grond van hun kwalificaties en het gevraagde persoonlijk profiel als potentiële zorgaupair aangeboden.
Wat kost aupairzorg?
De meeste cliënten van Uw ZorgCompaan komen op grond van hun ziektebeeld, zoals dementie en de daaraan gerelateerde zorgzwaarte in aanmerking voor een Wlz-indicatie. Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om onder andere kwetsbare senioren die veel toezicht en 24 uurs zorg dichtbij nodig hebben.
Heeft u een Wlz indicatie? Dan kunt u een PGB Wlz aanvragen bij het zorgkantoor in uw regio. Met een PGB kan de aupairzorg grotendeels of zelfs geheel betaald worden.
PGB staat voor persoonsgebonden budget. Het is een budget dat ter beschikking wordt gesteld aan mensen die zorg nodig hebben. Dat budget wordt niet overgemaakt naar de eigen bankrekening, maar wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd. U kunt vanuit dit budget betalingen laten doen aan de zorgverleners en er moet hierover verantwoording worden afgelegd aan het zorgkantoor. Met dit bedrag mag uw naaste de benodigde zorg zelf inkopen.
"De zorgaupairs hebben wij ervaren als mensen met hun hart op de juiste plaats” De dochter van echtpaar S.
De hoogte van het budget is afhankelijk van de zorgindicatie. Met deze indicatie wordt vastgesteld hoeveel zorg nodig is en welke zorgbehoefte uw naaste heeft. Dit heet het zorgprofiel. U kunt een zorgindicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ levert zelf geen zorg, maar kijkt of uw naaste in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz.
Tijdens het intakegesprek bekijken wij wat uw zorgbehoefte is en welk niveau van de zorgaupair is gewenst. Samen met u bekijken we daarna wat u op basis van uw PGB eventueel moet bijbetalen.
Aupairzorg is een prettige manier van professionele thuiszorg, omdat u een vaste zorgverlener krijgt die bij u inwoont. De zorgaupair wordt daarom snel een vertrouwd gezicht.
Meer weten? Kijk op www.uwzorgcompaan.eu
Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.