Blog. Moederdag zonder moeder

Vandaag is het moederdag, maar ik vind het eigenlijk niet erg dat we niet op bezoek kunnen. Vrijdag heeft mijn zus een mooie bos bloemen met 2 heerlijke taarten afgeleverd. En daarvan kregen we een mooie foto en bedankje terug met een smullende moeder. Ze oogt tevreden en rustig. Dat wordt bevestigd door andere ‘carenzorgt’ berichtjes en tijdens ons beeldbellen. 

 Want waarom zouden we zeuren dat het niet gaat. Een recente uitspraak van mijn moeder, maar ik ken hem al mijn hele leven van haar

“Nou, daar moeten we het dan maar mee doen!”

In haar geval ging het erom dat de druiven op waren, die ze gebruikt bij het ontbijt. Maar je kunt hem ook betrekken op deze huidige situatie. Nee, we kunnen niet op bezoek, maar we maken er allemaal maar het beste van! Geen gezeur. 

Prachtige bezoekinitiatieven

Er wordt goed voor haar gezorgd en dat is ongetwijfeld ook zo in andere woonzorgcentra. Want wat zijn er veel prachtige zaken op poten gezet. Ik zie zoveel mooie voorbeelden, van tuinconcerten, buiten dansprogramma’s, kijkramen met zitjes, bezoekcontainers tot een prachtig knuffelscherm (nog in prototype) ‘elkaar écht omhelzen in coronatijd’. Of wat te denken van familiebezoek met een kip, kijk eens hoe prachtig. 

Kortom, deze tijd maakt ook heel veel creativiteit los bij mensen. Als we al die creativiteit nu eens gebruiken om meer zaken in de ouderenzorg aan te pakken, dan komen we vast sterker uit deze corona-tijd. Gewoon je boerenverstand gebruiken en nadenken wat de meest menselijke, logische oplossing is. Juist ook bij mensen met dementie. Ook zij willen zoveel mogelijk mens zijn en zo behandeld worden. Ik geloof in de toekomst. 

regie-op-dementie-koken.jpg

 En natuurlijk gaan we langs bij mijn moeder zodra het weer kan. Want lichamelijk contact en “ertoe doen” is het allerbelangrijkste. Maar gelukkig kunnen we nu vertrouwen dat ze in goede handen is en lekker “haar” ding laten doen, zoals het vlees braden. Wel met iemand die een oogje in het zeil houdt ;)

 Fijne moederdag!


Platform ‘Regie op Dementie’ biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.