Blog. Wij en geen Zij zorgen

We starten dit nieuwe jaar met een fijn blog van Iris van Duijnhoven, werkzaam als verbindingscoach dagbeleving en verpleegkundige in de ouderenzorg in Brabant. Over een win-win situatie als partners en naasten betrokken worden bij het nieuwe thuis van iemand met dementie. Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk

Wat als je partner in het verpleeghuis gaat wonen?  

Of in het geval van Bert Gall, wat als je vrouw op een zorgboerderij gaat wonen. Marie-Louise is eerst ongeveer een jaar naar de dagbeleving gegaan van Ouderenlandgoed Grootenhout. Daarna is zij daar gaan wonen, nu ongeveer 2 jaar geleden. We zien Bert veel op de zorgboerderij, hij is onderdeel van de familie.

Ook jouw thuis, maar …

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe huis van jouw partner ook een beetje jouw thuis wordt? Bij Ouderenlandgoed Grootenhout leggen ze daar de nadruk op, zo zijn er geen bezoektijden, dat is er thuis ook niet. Iedereen is altijd welkom. Er wordt van je verwacht dat je je eigen koffie en thee zet en een koekje uit de kast pakt, zoals je thuis ook zou doen.

Toegankelijkheid creeëren en zelf contact leggen

Bert vertelt dat je jezelf ook moet inzetten om onderdeel te worden van het huis. Dat de zorgboerderij op een informele wijze werkt en toegankelijk is, helpt daarbij. Hij heeft zelf geïnvesteerd in het contact leggen met de mensen die er werken (later coaches genoemd). Hij maakt een praatje met hen, toont interesse en deelt zijn eigen ervaringen.

Daarnaast komt hij vaak tijdens eetmomenten. Zo kan hij zijn vrouw helpen met eten geven, heeft hij automatisch contact met de andere bewoners en coaches en heeft hij een activiteit met zijn vrouw. Marie-Louise heeft weinig tot geen taal meer waardoor communicatie lastig is, op deze manier en door naast haar te zitten en haar hand vast te houden kan hij toch nog veel voor haar betekenen.

Toen Marie-Louise nog op de dagbeleving kwam, ging Bert haar altijd als één van de laatste ophalen. Zo wist hij zeker dat de coaches tijd hadden om een praatje met hem te maken.

Door vertrouwen elkaar helpen

In de zomer had Ouderenlandgoed Grootenhout minder coaches om in te zetten voor geluksmomenten. Bert heeft hen toen ondersteund door in de woonkamers aanwezig te zijn. Geweldig voor beide partijen! Daarmee heeft hij gecreëerd dat de coaches hem ook om hulp durven te vragen. Niet voor persoonlijke verzorging maar wel om bijv. de duofiets te repareren of om voor iemand een boterham te smeren die dat zelf niet meer kan.

Bert geeft aan dat de coaches zijn rol van ‘verzorger’ overnemen, alleen al daarom wil hij ze graag leren kennen. Hij kent Marie-louise het beste, dus hij kan ook het beste tips geven hoe met haar om te gaan. Wat vindt ze fijn en wat zijn haar gewoonten en rituelen.

De tips van Bert

Op de vraag of Bert voor anderen tips heeft om onderdeel te worden van het huis waar je partner woont, vertelt hij: Stel jezelf open op, investeer in een praatje met iedereen. Zonder je niet af en ga bij de groep zitten.

Voor zorginstellingen geeft hij als tip: Organiseer bijeenkomsten waarbij familieleden en medewerkers bij elkaar komen, waarbij gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen. Herhaal dat het huis een thuis is voor je naaste en dus ook voor diegene die achterblijft. Benoem dat het een grote familie is en betrek hen bij activiteiten. Vaak zijn mensen bereid om te helpen, maar willen zij wel gevraagd worden.

Niet ik, niet jij, maar wij: zo hoort het te zijn, we doen het samen.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.