Ik was direct de volgende dag, na de avond waarop mijn moeder ’s avonds was weggelopen, bij mijn ouders aangekomen. Het leek eerst allemaal best wel mee te vallen, toen ik vrijdags bij ze op de koffie kwam. Mijn moeder kletste honderduit, maar mijn vader zag er wel moe en uitgeblust uit.
Observeren
De eerste stap was een gesprek met de huisarts die mij vroeg of ik kon observeren wat er aan de hand was. ’s Nachts kreeg ik weinig slaap, omdat ik tot laat alles aan het verwerken was wat ik had gezien. Of mijn vader stond ineens naast mijn bed, omdat mijn moeder op was. ’S avonds ging de deur op slot. Mijn vader en ik waren bang. En mijn moeder was al héél vroeg op, soms rond 4 of 5 uur en scharrelde in het huis.
Gezond eten
Mijn tweede actie was zorgen dat er goed werd gegeten. Dus ging ik naar de AH en kocht verse ‘groene’ groente en maakte een goede maaltijd om 12:00 uur. Ze aten namelijk ’s middags warm.
Bewegen
Voordat we gingen eten, gaf ik aan mijn vader aan, dat hij eerst een ‘circuitje’ moest gaan lopen van 3 rondjes met zijn rollator door de keuken- gang-woonkamer, om de spieropbouw te behouden en de stress eruit te krijgen, had ik bedacht.
Rusten en op tijd naar bed
Na het middageten gingen ze even een uur op bed rusten. Mijn moeder wilde dat eerst niet, want ze vond het ongezellig, maar ik kon haar de tweede dag overhalen het wel te doen. ‘s Avonds keken we vooral TV Drenthe of TV Groningen, eenvoudige ‘langzame’ televisie. Op tijd naar bed ging prima, want slaap is mijn moeders hobby (en die van mij ;-).
Al met al, merkte ik dat in 3 dagen tijd ik mijn ouders weer ‘terug’ had. Ik had met mijn boerenverstand een dagstructuur bedacht, waarvan ik achteraf las dat dit hetgene is wat dementerenden niet meer zelf kunnen. En natuurlijk was ik ook hun buffer, die voor rust zorgde in huis. Zelf was ik op dag 4 al behoorlijk uitgeput. Ik hield mezelf op de been, door ’s middags te wandelen en met mijn zus te bellen, als zij lagen te slapen.
’s Avonds in bed als een gek op zoek naar wat is dementie, googlen wat de consequenties zijn en vooruit denken, hoe nu verder?
Er was veel informatie te vinden, maar niet één website beschreef welke concrete en praktische stappen wij konden maken. Welke afslagen of keuzes er zijn.
DIT WERD MIJN MISSIE OM DIT PLATFORM REGIE OP DEMENTIE TE STARTEN!
Ik wil andere kinderen met dementerende ouders praktische en logische handvatten geven over te nemen stappen. Zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.
In mijn derde blog ga ik in op Hulp bij dagritme.
Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.
Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:
Er zijn in totaal 6 categorieën. Met meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.