Blog. Jij & ik dansen samen

Vandaag een gastblog van Arianne den Haan, Coördinator Cultuur & Sociaal Domein van Hart over een uniek dansproject in Haarlem voor ouderen samen met hun mantelzorger. Repetities starten 3 maart a.s. 

Samen positieve herinneringen bouwen – door dans!

Ineens ben je mantelzorger. Je vader of moeder is niet meer de persoon die altijd voor jou klaar stond, maar de rollen zijn ineens omgedraaid. Maar wat gebeurt er, als je ook in de situatie waarin je nu beland bent, zoekt naar een andere vorm van contact? Als de relatie niet meer alleen bestaat uit de zorg, maar dat jullie op zoek gaan naar een andere manier van contact maken en samen nieuwe positieve herinneringen bouwen?

Toewerken naar een échte voorstelling

Danstheater VOS, Kennemerhart Oppeppers en Hart nodigen thuiswonende ouderen en hun mantelzorgers uit om samen te werken aan een dansvoorstelling vol spel, muziek en (moderne) dans. 

Onder begeleiding van een choreograaf werk je samen met professionele dansers in 16 repetities toe naar een voorstelling vol humor, herkenbare muziek, ontroering, elkaar in beweging brengen, aanraken, verbinding maken en het samenbrengen van verschillende mensen. De voorstelling wordt opgevoerd in de Schuur in Haarlem en in drie verschillende woonzorgcentra van Kennemerhart.

Unieke belevenis, vanuit gelijkwaardigheid

In de unieke combinatie van mantelzorger en ouderen staat samen iets unieks beleven centraal. De rolverdeling van mantelzorger en verzorgde wordt doorbroken. 

Even niet zorgen voor of regelen, maar
samen ontspannen en plezier hebben

Je vergeet samen even wat er niet goed gaat. Ergernissen van alledag vallen weg, er hoeft even niet gesproken te worden. Gewoon genieten met en van elkaar. 

Stimuleren door beweging

Door actief te bewegen wordt de creativiteit gestimuleerd en de hersenactiviteit bevordert. Niet de beperking staat centraal, maar er wordt naar de persoon zelf gekeken. We gaan uit van ieders persoonlijke talenten en werken om de beperking heen. Je gaat samenwerken, op basis van gelijkheid, met anderen en mensen van verschillende leeftijden. Danstheater VOS heeft een jarenlange ervaring met het werken met ouderen met geheugenproblemen. De choreograaf en de dansers houden hier rekening mee in hun werkvormen. Ook een rollator of een rolstoel vormt geen enkele belemmering om deel te nemen. 

Werken rond thema’s

Tijdens de repetities wordt er gewerkt aan opdrachten rond thema’s die de ouderen, mantelzorgers en dansers van VOS bindt - wat betekent familie en vriendschap voor je?, hoe belangrijk is aanraking?, hoe dichtbij mag iemand komen in jouw persoonlijke ruimte?, hoe kun je samenzijn op afstand?, wat zijn tradities in jouw en mijn tijd?, wat zijn gewoontes vroeger en nu en hoe zijn die veranderd?  De choreograaf zal speciaal voor elke deelnemer en ieders niveau gemaakte dansfrases aanleren die op persoonlijke interesses en talenten zijn gericht.

Repetities elke donderdag, vanaf 3 maart

De repetities vinden plaats op donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur bij Hart (Kleine Houtweg 18 in Haarlem). De eerste repetitie is op donderdag 3 maart. Het project loopt tot de zomervakantie van 2022. Iedereen die hulp ontvangt of hulp geeft is welkom om zich als dansduo aan te melden. Als je zelf niet beschikbaar bent maar wel iemand anders die om de zorg van je dierbare heen staat kan er ook in een andere combinatie aangemeld worden. Danservaring is niet nodig. Enthousiasme en zin om te dansen is wel van belang! 

Aanmelden kan nú

Op de website van Hart (Hart-haarlem.nl/jij-en-ik-dansen-samen) staat uitgebreide informatie over het project en een link voor aanmelden. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Yvonne de Vries van Kennemerhart (yvonne.de.vries@kennemerhart.nl, T 06-57564052).


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.