Na het weekend van de crisis kwam de huisarts op dinsdag terug om te praten met mijn ouders, mijn zus en mij. Ze vroeg mij wat mijn observatie was van de situatie.
Eerste observatie
Ik gaf toen aan: “Het is alsof er 2 vulkanen tot uitbarsting zijn gekomen! Mijn vader is helemaal gestresst, heeft veel angst (dat zij wegloopt) en is heel prikkelbaar”. “Mijn moeder is overdag goed aanspreekbaar, maar tegen de avond stelt ze vragen als “Waar is de wc? Waar slaap ik?” en ziet mijn vader aan voor haar vader (hallucinatie). Ze gaf zelf aan dat ze sinds een half jaar ‘van alles’ kwijt is, zoals bankpasje en sleutels. Op elkaar reageerden ze heel fel en geïrriteerd.
Geheugentest van de huisarts
Mijn vader gaf aan dat hij het er allemaal erg moeilijk mee had en het niet meer zag zitten zo. Mijn moeder zag wel hoe moeilijk hij het ermee had, maar voelde niet de urgentie van alles. De huisarts nam bij beiden een klein geheugentestje (15 min) af. Een aantal simpele vragen over jaartal, rekensommetje etc.
Waarop de huisarts aangaf dat zij onze ouders op meerdere fronten ‘zwak’ vond en graag bij beìden een uitgebreide GGZ test wilde laten afnemen. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor, want iedereen was steeds aan het wijzen naar mijn moeder. Uiteindelijk bleken ze beìden beginnende dementie te hebben.
GGZ testen
Binnen 4 weken, vlak voor kerst, vond een eerste analyserend gesprek plaats met een psychiater van GGZ. Wel trouwens na enig aandringen van huisarts/ons, omdat we snel duidelijkheid wilden hebben. Half januari vonden ongeveer 3 uur testen thuis plaats. Dit zijn uitgebreide woord-, plaats- en geheugen-testen. Vooral voor mijn vader een confronterende en frustrerende aangelegenheid, waardoor hij heel boos werd. Gelukkig was mijn zus Marianne erbij.
De uitslag
Eind januari gingen we met z’n vieren langs voor de uitslag. Mijn vader bleek vasculaire dementie te hebben (met name moeite met het plaatsen van logica tussen zaken) en mijn moeder de zeldzamere Lewy Body dementie (inclusief hallucinaties, echter niet de symptomen van Parkinson).
Mijn vader viel stil, mijn moeder zei “Ja, ik merkte al dat die testjes een stuk minder gingen dan vier jaar geleden, dus ik was alweer begonnen met de kruiswoordpuzzels!”
Tja, toen moest de psychiater natuurlijk aangeven: “Helaas mevrouw, maar het is een progressieve ziekte, dus dat heeft niet zoveel zin”. Waarop mijn moeder, na 2 minuten stil geweest te zijn, zei “ Nou, daar moet ik dan maar mee doen!”. Die bijna onmiddelijke acceptatie van de ziekte vond ik zò knap.
In mijn volgende blog 5 ga ik in op wensen ophalen.
Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.
Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste informatie uit dit blog, zoals het recht op een casemanager.
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten, zoals de diagnose, op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.