Ga er maar aanstaan… willen verhuizen met 2 bejaarden met dementie boven de 85 met speciale wensen. Het wensenlijstje bestond intussen uit: samen blijven, benedenwoning, in het groen, winkels in de buurt, in Drenthe of in de buurt van de stad Groningen en liefst een ‘conversatie op niveau’ kunnen voeren (niet tussen de ‘boeren’ zitten, zoals mijn moeder dat zei ;-).
Nadat het verpleeg/verzorgingshuis in het eigen dorp was afgevallen (“Hier voel ik me te goed voor, hier pas ik niet tussen”) een gesloten afdeling zagen we allemaal niet zitten, kwamen mijn zus en ik snel op gesprek bij een prachtig nieuw pand van een grote zorgorganisatie in Zuidlaren.
Reguliere zorgorganisatie
Daar werd vrij hard gezegd, dat ze niet in een ‘gewoon’ appartement (met 24 uurs oproepbare zorg) konden, omdat onze moeder toch ”écht een probleem zou zijn voor de mensen van de zorg, want ze kòn er vandoor gaan”. Toen ik opperde dat we graag bereid waren om zelf te investeren in domotica (technieken, zoals een trackerhorloge of sensor deurmat) gaven ze aan dat dat niet kon. We stonden buiten en zeiden tegen elkaar:
“Dit gaat niks worden! Dit is gewoon een fabriek waar je een nummer bent. Ze werken met strikte protocollen, waar niet van afgeweken wordt”.
Intussen had ik veel rondgebeld en op internet gezocht. Want je moet eerst gaan kijken en pas dan word je op een wachtlijst gezet. Als er dan plek is, word je gebeld. We kregen ook van de casemanager enkele suggesties gemaild. Zo zijn we bij meerdere zorgconcepten (ook met gesloten afdelingen) gaan kijken. Sommige werden resoluut afgewezen door mijn vader “Die kazerne ga ik niet in!”(grootschalig complex in Groningen). Anderen zagen er op het eerste gezicht wel mooi uit midden tussen de bossen, maar kwamen mij heel erg kil en koud over (“net een ziekenhuis”). En zoals mijn zus het zei: “Ze stoppen hier iedereen bij elkaar, vergevorderde en beginnende dementerenden, dat wil ik ze niet aandoen”.
Kleinschalig wonen
Je wordt steeds wijzer, want intussen ging ik op zoek naar kleinschalig wonen, particuliere zorgconcepten, gestoeld op prettig omgaan met de méns met dementie. Een ‘thuis’ met huiskamers met ca. 8 personen. En die zijn er …. en gelukkig steeds meer; landelijke concepten zoals De Herbergier of in Haarlem en omgeving bijvoorbeeld Martha Flora of Sint Jacob locaties. Ook reguliere zorgorganisaties komen steeds vaker met dit soort aanbod, zoals al jaren het Anton Pieck Hofje Haarlem.
Maar dan nog voor een echtpaar samen … (hebben jullie toevallig woensdag 23 oktober 2019 de uitzending Uit Elkaar gezien op NPO - hartverscheurend!). Uiteindelijk hadden wij contact met een zorgondernemer die al een kleinschalig concept in Zuidlaren had, maar er ook één in Gieten wilde opzetten. In een voormalig oud hotel. Dus begin april zijn wij gaan kijken met onze ouders, druk in de verbouwing, maar ach mijn vader had 40 jaar geleden zijn eigen huis gebouwd dus “daar kon hij wel doorheen kijken!”. En het leek ook perfect, dicht bij de winkels, in een mooie oud dorpskern, uitzicht op een oude molen. Dus we gingen ervoor… eind juni 2018 zouden we dan na een dik half jaar eindelijk kunnen verhuizen. Dachten we. Je gelooft ons verhaal gewoon niet …
Met die ‘cliffhanger’ … nodig ik jullie uit volgende week donderdag 31 oktober verder te lezen.
Het volgende blog 9 gaat over verhuizen en veel stress.
Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.
Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.