Blog 9. Verhuizen en stress

Nu is verhuizen altijd al stressvol, maar ik denk dat voor mijn vader de verhuizing het allerergste was. Hij moest na 46 jaar het mooie, vrijstaande huis in Paterswolde met ruime tuin verlaten. In 1972 als stukje grond gekocht en zijn eigen huis op gebouwd. Waarvan hij vaak te horen kreeg “Je woont wel mooi hoor, van Slooten, en dat voor een machinist!”. Ik had er vanaf mijn 5de gewoond. Uiteindelijk zouden we dan op 20 juli 2018 (nog een maand later dus) verhuizen naar Gieten.

Verhuizing

We hadden ‘echte’ verhuizers in de arm genomen die op een vrijdag in een kleine anderhalf uur door het huis raasden en moeiteloos alle gestickerde zaken inlaadden. Want natuurlijk kon langs niet alles mee naar een 2 kamer-appartement. Mijn ouders gingen naar de dagbesteding van het gelijknamige woonzorgcentrum in Zuidlaren, waar ze al ruim 5 weken kwamen.

Regie-op-dementie-ouderlijkhuis

Thuiszorg zei dat het niet meer ging

We hadden een week voor de verhuizing nogmaals gebeld of er een definitieve GO was. Ja, klonk het toen. Maar op de dinsdag in die week, kregen we van de directrice te horen dat ze tegenslag hadden met de juiste vergunningen bij de gemeente. Maar het zou goed komen en we konden als tijdelijke oplossing zeker 3 weken terecht in Zuidlaren, waar het woonconcept al zo’n vijf jaar liep (met 25 bewoners).  En wij mòesten echt verhuizen. De thuiszorg gaf aan dat het echt niet meer goed ging. 

Verhuisstress ..sssss

Ik voel mijn woede nù nog opkomen…  ik kwam iets na de verhuizers aan in Gieten. En raar, maar zij stonden nog buiten en waren niet aan het uitladen…. Toen zei één van hen, toen ik aan kwam lopen:

“Je zus is boven… maar niet te kwaad worden hoor!”

En wat bleek: één woonvleugel was klaar, maar de kamer van mijn ouders was nog niet gestukt, geverfd en nog zonder stopcontacten! De bouwvakkers waren op dinsdag gestopt, want de vergunningen waren toch nog niet rond. Communicatiefout!  Woest was ik. 

Toch wonen in Zuidlaren

Uiteindelijk hebben we geëist dat de tijdelijke oplossing een permanente oplossing in Zuidlaren werd. Dat bleek mogelijk met deze ondernemers. De zorgmeiden waren geweldig, het eten werd vers gekookt en ze hadden de mooiste kamer van het complex (een jaren 30 voorkamer). In de dorpskern met het bos voor de deur. Maar mijn vader kon het natuurlijk niet bevatten met zijn dementie. En wilde nog steeds naar Gieten. Hele moeilijke gesprekken waren dat.  

In het volgende blog 10 ga ik in op ‘Mentaal omgaan met dementie’.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor het belangrijke kruispunt uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.