Iris van Duijnhoven,werkzaam als verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op een zorgboerderij in Brabant, heeft het dit keer over de heilzame werking van buiten zijn.
We hebben al een aantal mooie lentedagen gehad dit jaar en de voorspellingen zijn goed! Het buitenleven in Nederland is begonnen. Ook voor mensen met dementie is het ontzettend belangrijk om buiten te zijn en dat geldt niet alleen voor de zomer.
Biologische klok ontregelt
Dementie kan de hersencellen aantasten die de biologische klok reguleren. Daardoor kunnen mensen hun dag- en nachtritme omdraaien. Daglicht herstelt de biologische klok niet, maar kan deze wel ondersteunen. Dat komt omdat je door daglicht het hormoon melantonine aanmaakt en daardoor ’s avonds beter in een diepe slaap valt.
Positieve invloed van daglicht
Daarnaast heeft daglicht ook een positieve invloed op de gezondheid, concentratie, alertheid en humeur van ons allemaal, dus ook op mensen met dementie. We zullen ons allemaal wel herkennen in een winterdip, die ontstaat door minder daglicht.
Door zonlicht op onze huid te ontvangen maken we vitamine D aan. Dat is erg belangrijk, vitamine D zorgt voor sterkere botten en spieren en beïnvloedt onze weerstand positief.
Kortom wetenschappelijk gezien zijn er veel redenen om lekker naar buiten te gaan, de zonnestralen op te vangen en het allerbelangrijkste er lekker van genieten!
Gevangenen krijgen meer buitenlucht dan mensen met dementie
Wist je dat mensen die in de gevangenis leven recht hebben op 1 uur buitenlucht per dag. Mensen met dementie die in een verpleeghuis wonen hebben dat recht niet. Dat is in mijn ogen heel bizar en zou anders geregeld moeten worden. Er zijn nog steeds verpleeghuizen waar mensen met dementie nauwelijks buiten komen. Vooral in de winter gebeurt dat, soms zijn mensen zelfs weken achter elkaar binnen.
Gelukkig is daarin steeds meer een verandering en vinden steeds meer woonvormen voor mensen met dementie het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan.
Ad en Annie
Ad en Annie hebben beide dementie en gaan sinds een aantal maanden naar de dagbeleving op een zorgboerderij. Ad heeft altijd veel buitensporten gedaan, zo heeft hij 3 keer de Elfstedentocht uitgereden. Daarnaast is Ad graag in de natuur, het liefst zit hij lekker beschut tegen de wind en de felle zon. Als de vogeltjes dan ook nog fluiten kan zijn dag niet meer stuk. Ook Annie vindt het heerlijk om buiten te zijn. Zeker met een kopje koffie en een stukje gebak erbij is het buiten zitten een feest. Zo beleven Ad en Annie veel geluksmomenten buiten.
Veel minder onbegrepen gedrag
Op de zorgboerderij zien ze de effecten van daglicht veelvuldig terug. Zo laten een aantal mensen met dementie in de zomer veel minder onbegrepen gedrag zien dan in de winter. In de zomer is iedereen bijna de hele dag buiten, er wordt genoten van het groen en de bloemen, van de fluitende vogels en de andere dieren. Een dag in de zomer is een dag vol lachende gezichten.
Het dag- en nachtritme is op de zorgboerderij al goed omdat de bewoners ook in de winter elke dag buiten komen. Daarin ziet de zorgboerderij duidelijk terug wat in de wetenschap gezegd wordt over daglicht.
Toepassen in structuur van de dag
Vind je het moeilijk om ervoor te zorgen dat je naaste met dementie dagelijks minimaal een uur buiten is, probeer het dan in de structuur van de dag toe te voegen.
Bijv. we gaan net voor het middageten en net voor het avondeten standaard een half uur wandelen. Is dat niet wandelen niet meer mogelijk, ga dan elke dag ergens op bezoek of naar de winkel zodat de stukjes van de auto naar de deur lopen buiten zijn. Of drink standaard in de ochtend een kopje koffie buiten, dat kan ook met jas aan.
Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.
Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.