Blog. Verhuizen bij dementie, hoe pak je dat aan?

Iris van Duijnhoven, werkzaam als verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op een zorgboerderij in Brabant, vertelt deze keer het ervaringsverhaal van Corine. Hoe heeft zij en haar zussen het aangepakt, dat hun moeder Janny ging verhuizen? Janny had dementie en heeft de laatste vier jaar van haar leven doorgebracht op een zorgboerderij.

Kees had geen fijne tijd in het verpleeghuis

Corine is met haar twee zussen Joyce en Ilse en haar ouders Kees en Janny opgegroeid. Haar ouders werkten hard en het gezin genoot daardoor van heerlijke vakanties. Op latere leeftijd kreeg Kees dementie, hij ging één dag in de week naar een zorgboerderij en had het daar fantastisch. Kees heeft altijd als timmerman gewerkt en op de zorgboerderij kon hij blijven klussen en tuinieren.

Nadat het thuis steeds slechter ging, is Kees opgenomen in een verpleeghuis. Hij heeft daar geen fijne tijd gehad. Kees had geen activiteiten meer en ging steeds verder achteruit in zijn dementie. De bezoeken van zijn drie waardevolle dochters waren zijn lichtpuntjes.

Voor Janny wilden ze de zorg zelf opvangen

Na de opname en uiteindelijk het overlijden van Kees, zagen de kinderen dat het ook met Janny niet goed ging en dat ook zij waarschijnlijk dementie had. Na de hectische tijd met hun vader hadden de kinderen vooral behoefte aan rust, even geen geregel. Corine en haar zussen besloten dat ze eerst zouden aankijken hoe het zou gaan, misschien konden ze de zorg om hun moeder zelf opvangen.

De dochters sloten het gas af

Een dapper besluit en de eerste tijd ging dat goed. Totdat er steeds meer dingen misgingen, zo kon ze niet meer met het gas overweg. Haar dochters sloten het gas af.

Vervolgens ging Janny naar de buurman, zei dat het gas het niet meer deed en de buurman sloot het gas weer voor haar aan.

Achteraf iets waar ze om kunnen lachen. Het gas werd nogmaals afgesloten en de buurman werd ingelicht.

Gezondheid Janny ging achteruit

Janny kreeg tafeltje dekje maar ook dat at ze vaker niet dan wel, ze viel veel af en haar gezondheid ging achteruit. Corine en haar zussen zagen dat het zo niet langer ging. Er werd een diagnose dementie gesteld en ze gingen op zoek naar een woonplek voor hun moeder. Dit keer zouden ze op zoek gaan naar iets dat passend was voor hun moeder. De minder goede ervaring met het verpleeghuis van hun vader heeft hun dat geleerd.

Plan zodat Janny op de zorgboerderij ging wonen

Ze kwamen uit bij een zorgboerderij waar mensen ook konden wonen. Samen met hun moeder en haar hondje Boya, gingen ze naar Brabant om kennis te maken. Volgens hun moeder gingen ze daar met de hond wandelen in de bossen, het gesprek met de eigenaren van de zorgboerderij ging langs haar heen. Een paar weken later, kon Janny op de zorgboerderij komen wonen. Nu moest er een plan bedacht worden, hoe konden ze ervoor zorgen dat Janny daar zou gaan wonen.

“Je gaat op vakantie”

Het idee van een vakantie ontstond. Vriendin Ria kwam Janny en het hondje halen en samen gingen ze op vakantie op de zorgboerderij in Brabant. Diezelfde dag kwam Joyce ook naar de zorgboerderij om Ria af te lossen. Joyce stapte uit en zag haar moeder staan. Door de overbelasting en alle spanningen vergat ze het ‘’vakantie’’ verhaal. Ze liep naar haar moeder en zei ‘’We hebben een probleem met de riolering en je kan niet naar huis’’.

Eerste nacht

Gelukkig waren de eigenaren van de zorgboerderij erbij en konden zij daar goed op inspelen. Het verhaal van op vakantie gaan, werd weer opgepakt en de zussen kunnen hier jaren later nog om lachen. Joyce is de eerste nacht samen met haar moeder op de zorgboerderij blijven slapen en ook hondje Boya was een nieuwe bewoner van het huis.

Al snel voelde ze zich thuis 

Gelukkig voelde Janny zich al snel thuis. Ze was niet meer alleen, at goed, waardoor ze ook fysiek sterker werd. Ze genoot van de omgeving en kreeg zelfs een dierbare vriendin. De kinderen kwamen graag op bezoek en op de zorgboerderij waren leuke activiteiten waar Janny aan kon deelnemen.

Blijven wonen

Na ongeveer vier maanden was Janny helemaal gewend. Haar kinderen hebben haar toen verteld, dat ze bleef wonen op de zorgboerderij. Janny reageerde daar goed op. Ze had het naar haar zin en wilde eigenlijk ook niet meer weg. Ze had het op de zorgboerderij fijner dan thuis. Het was een luchtig gesprek en al snel ging het onderwerp ergens anders over.

Hun verhaal pakte goed uit

Het verhaal van de vakantie is voor Janny goed uitgepakt. De familie zag geen andere optie dan dit te vertellen. Als ze meteen hadden verteld dat Janny op de zorgboerderij zou gaan wonen, was er waarschijnlijk veel weerstand gekomen en was de kans aanwezig dat Janny had geweigerd.

Zoek een passende aanpak

Als jouw naaste gaat verhuizen, is het vooral belangrijk dat je het aanpakt op een manier die voor jou goed voelt. Voor de kinderen van Janny voelde dit goed en daardoor konden zij het overtuigend brengen. Als dit voor hen niet goed had gevoeld, hadden ze het vakantieverhaal niet overtuigend kunnen brengen en had Janny argwaan gevoeld.

Hou het doel voor ogen

Kijk dus vooral wat voor jou als mantelzorger goed voelt. Soms is dat de waarheid vertellen en soms is dat een verhaal om de waarheid heen te vertellen. In beide gevallen is het belangrijk dat je weet wat het doel is en dat voor ogen houdt. In dit geval is dat een soepele verhuizing. En dat is dankzij de kinderen van Janny en de eigenaren van de zorgboerderij goed gelukt. Janny heeft nog 4 jaar veel geluksmomenten ervaren op de zorgboerderij en is in 2017 overleden.

En … hondje Boya

Als ik mijn gesprek met Corine afsluit, heeft ze nog een mooi verhaal, dat ik met jullie wil delen. Zoals hierboven genoemd, had Janny haar hondje Boya meegenomen naar de zorgboerderij. Het hondje was al oud en werd ziek, waardoor de eigenaar van de zorgboerderij (tevens dierenarts) het hondje moest laten inslapen.

Janny was hier natuurlijk erg verdrietig over. Met alle bewoners zijn ze naar het einde van het terrein gelopen, daar hebben ze een kuil gegraven en het hondje begraven. Bij terugkomst op de dagbeleving stond er een koffietafel klaar en daarmee was de cirkel van het afscheid nemen van het hondje rond.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.