Blog. Buiten komen, óók in de herfst

Iris van Duijnhoven, werkzaam als verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op een zorgboerderij in Brabant leert ons hoe we, op een creatieve manier, naar buiten gaan met onze naaste met dementie kunnen stimuleren. En waarom het zo belangrijk is, ook als de blaadjes vallen en er soms regen is.

Buiten zijn is heel gezond

De herfst is begonnen, de blaadjes kleuren mooi aan de boom en vallen op de grond. Het wordt kouder en het is vroeger donker buiten. We blijven automatisch meer binnen dan in de zomer. In mei 2023 schreef ik een blog over buiten zijn en hoe belangrijk dat is. Buiten zijn en daglicht heeft een positieve invloed op onze gezondheid, alertheid, concentratie, humeur en ook op onze slaap. Door daglicht maken we het hormoon melatonine aan en dat zorgt ervoor dat we beter in een diepe slaap vallen.

Maar … wat bij initiatiefloosheid en apathie?

Mensen met dementie hebben vaak te maken met initiatiefloosheid en apathie. Dat houdt in dat het lastig is om zelfstandig tot activiteiten te komen. Herken je dat als je aan iemand met dementie vraagt wat hij/zij gedaan heeft er een hele lijst wordt opgenoemd met allerlei taken die ze vroeger deden? In werkelijkheid is het tegenovergestelde gebeurd en hebben ze veelal in een stoel gezeten omdat ze door hun ziekte niet in staat zijn om zelfstandig tot actie te komen.

De initiatiefloosheid en apathie geldt natuurlijk niet voor iedereen en ook niet in elke fase maar het is iets wat we vaak zien gebeuren.

Iedereen elke dag naar buiten

Op de zorgboerderij waar ik werk zijn meerdere huizen en dagbelevingen. Er wonen mensen met dementie en er komen thuiswonende mensen met dementie naar de dagbeleving. We willen graag dat iedereen elke dag buiten komt. Ga jezelf eens na, als je de hele dag binnen blijft, heb je aan het einde van de dag minder energie en voel je je futloos. Als je dan naar buiten gaat voor een wandeling, voel je je na de wandeling een stuk energieker. Daarnaast zul je ook merken dat je beter slaapt als je buiten bent geweest.

Stimuleren mee naar buiten te gaan

Met bovenstaand beeld in je hoofd, kun je je voorstellen dat het voor mensen met dementie lastig is om uit eigen initiatief naar buiten te gaan. Binnen blijven voelt makkelijker en veiliger. Daarom hebben mensen met dementie ons nodig om hen te stimuleren mee naar buiten te gaan.

Op de zorgboerderij doen we dat door iedereen van 11.00u tot 17.00u naar een dagbeleving te laten gaan in een andere boerderij.

Op die manier zijn er automatisch al 2 momenten op de dag waarop onze bewoners buiten zijn. Dat ze dan ook meteen in beweging zijn, is mooi meegenomen!

De mensen die thuisblijven, om wat voor reden dan ook, nemen we mee voor boodschappen, zodat ook zij elke dag buiten komen.

Tekort aan vitamine D

In de herfst en winter overlijden meer ouderen dan in de lente- en zomermaanden. Dat heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is dat onze gemoedstoestand in donkere en koude maanden slechter is, daardoor is het welzijn minder en dat heeft invloed op de gezondheid.

Een andere oorzaak is dat we minder buiten komen en minder zonlicht hebben. Dat heeft invloed op de aanmaak van Vitamine D. Een tekort aan vitamine D zorgt voor een lagere weerstand en vergroot de kans op infecties, botbreuken en hart- en vaatziekten.

Dus ook in de herfst en winter naar buiten!

Ga dus ook in de herfst en wintermaanden naar buiten. Trek een dikke jas aan en drink buiten koffie, zorg dat de auto iets verder weg geparkeerd staat, zodat de wandeling er naartoe wat langer duurt.

Pak de fiets. Als je naaste met dementie niet meer kan fietsen, kijk of je gebruik kunt maken van een duofiets. Kou en regen is geen reden om binnen te blijven. Kleed je warm aan en neem een paraplu mee.

Binnenkomen in een warm huis en een kop koffie drinken is toch veel fijner, dan al binnen zijn en koffiedrinken!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.